Vandrerne 8.-10. klasse

Du er del av en patrulje som består av ca. 4–8 speidere. Sammen planlegger dere egne aktiviteter og turer. Dere finner ut hva dere er interessert i og vil lære mer om. Det kan for eksempel være klatring, orientering, lage byggverk med stokker og tau, lage film eller tenne bål uten fyrstikker.  Du får mulighet til å dra på overnattingstur helt uten voksne og være ute hele året.

Aktivitetene for speidere fra 8. klasse og oppover foregår både i patruljen og i hele troppen. Speiderne veksler mellom å løse oppgaver og ha det gøy sammen med jevnaldrende, uten eldre ledere til stede, og å gjøre ting sammen med flere og med god veiledning fra en eller flere speiderledere.

Med økende alder og erfaring, får speiderne passe store utfordringer de kan løse og lære mer av. Slik vokser selvtilliten og tryggheten på egne evner, samtidig som evnen til å samarbeide med andre og ta ansvar for seg selv og andre utvikles.

De eldste speiderne i troppen får ofte ekstra ansvar og muligheter til å utvikle seg gjennom å være patruljeførere og assistenter. De leder patruljen, som sammen planlegger og gjennomfører aktiviteter og turer.

Vandrerne bruker 25 fot’s seilbåter på speidermøtene mellom påske og høstferien (sommerdelen).
Seilbåtene brukes til opplæring i båtbruk.
Her lærer man hvordan man seiler med eller mot vinden, hvordan navigere man på sjøen, bruk av båtmotor, fortøyning av båten, sjøveis regler, ankring av båt, sleping av båt osv.
På båten er det en eller to påtroppende skipper(e), og et mannskap på to til fire personer.
Vandrerne reiser på speiderturer med båtene. Der de lager mat om bord i båten og overnatter i køyene i båten.

Mellom høstferien og påske er vi vanlige landspeidere. Da lærer vi om 1.hjelp, samfunnskunnskap, vennskap,  kreativitet og båt- og sjø-teori.
Vi reiser på forskjellige turer, der man bor og overnatter i hytte eller telt.

Gjennom speiderprogrammet skal speiderne foreta en mer selvstendig vandring langs speiderveien, klar til å finne egne interesseområder og løsninger, utforske og ta initiativ til og ansvar for egen læring. De skal utvikle seg innenfor sjømannskap, ledelse og tilegne seg kunnskaper til å selv kunne føre seilbåt med mannskap og bestå båtførerprøven. Gjennom hele året jobber de mot programmerker og utfordringen. I løpet av 3 år skal det være mulig å fullføre speidersjefens topputmerkelse.

Ententen deles inn i patruljer med en patruljefører (peff) og assistent (ass) og 3-6 speidere. Førerpatruljen skal møtes ved oppstart av året for å planlegge aktiviteter. Patruljene skal dra på egne patruljeturer.

Speiderne arbeider med sjøspeiderprogrammet og tar merker som annenstyrmann, annenmaskinist, førstestyrmann og skipskokk.

Deltakelse på sjøpeff og patruljeførerkurs oppfordres.

Sertifikatutvalget godkjenner sertifikater som annenstyrmann og førstestyrmann.

Gjennomfører normalt en båttur med overnatting på høsten og våren, høsttur, juletur, skitur og deltar på gruppens weekend, sommerleir og sommerseilas.